DHA - Omega 3

DHA, nenasycená mastná kyselina, patřící do omega 3 - nejvíce zastoupené kyseliny v mozku. DHA je hlavní strukturální složka mozkové kůry, která je zodpovědná za paměť, jazyk, emoce, pozornost a kreativitu.

Zároveň se osvědčila, díky svým protizánětlivým vlastnostem, jako skvělý bojovník například proti artritidě, depresi, cukrovce, asterosleróze a srdečním chorobám. 

DHA potřebujeme pro správné funkce centrálního nervového systému. 

👶🏼 Optimální hladina této kyseliny je klíčová pro správný vývoj mozku dítěte. Její užívání se doporučuje už v těhotenství, ale není důležitá jen pro novorozence. Jde o živinu, která je důležitá během celého dětství a dospívání. Četné studie ukazují, že když jsou dětem s ADHD podávány omega 3, výrazně se zlepšuje jejich pozornost, vzdorovité chování, hyperaktivita i spánek. 

🧠 Lidský mozek se věkem zmenšuje, ale DHA pomáhá zachovat jeho objem. Nicméně až 80% populace má nedostatečný, podprůměrný, příjem omega 3.  

👴🏼 Studie ukazují, že senioři s vyšší hladinou omega 3, konkrétně DHA, mají výrazně menší riziko rozvoje demence nebo Alzheimerovy choroby. Vysoký příjem této kyseliny je zároveň spojen s nižším rizikem například mrtvice a Parkinsonovy choroby. 

⚡️Nedostatek DHA narušuje naše kognitivní funkce, paměť i rychlost myšlení. Její nízká hladina je spojena i s psychickými problémy, depresemi, ADHD, bipolární poruchou, schizofrenií nebo sebevražednými sklony. 

🐟Obecně se tedy doporučuje 500-1000mg celkových omega 3 denně. 

Při výběru doplňků dbejte na kontrolu podílu DHA a EPA. Obě tyto kyseliny jsou pro tělo důležité, ale pokud doplněk obsahuje nízkou hladinu DHA, je zapotřebí užívat ji ještě zvlášť.