Kolagen - nejrozšířenější bílkovina v tělo
Nejrozšířenější bílkovinou v těle je kolagen. Jeho aminokyseliny pomáhají posilovat a hojit poškozené tkáně. Je nezbytný pro strukturu, mechanickou stabilitu, pevnost a integritu zejména pojivové tkáně a kostí. Bez dostatečného množství se můžou právě tyto tkáně časem narušit a oslabit, což urychluje proces stárnutí a degenerace jak vnitřní, tak vnější.
Jaké typy se nachází v našem těle a kde?
Typ I - nejrozšířenější; oči, kůže, šlachy, kosti a zuby
Typ II - chrupavky, meziobratlové ploténky, oči
Typ III - druhý nejrozšířenější; střeva, svaly, cévy a děloha; zlepšení pružnosti a hydratace pokožky
Typ IV - ledviny, vnitřní ucho, oční čočka
Co všechno kolagen umí?
💦 Hydratace a pružnost pokožky
🦵Zdraví kloubů a úleva od bolesti
🦴Zdraví kostí
🏋️♀️Zlepšení svalové síly a navýšení beztukové hmoty
💅🏻Pevné nehty a vlasy
♥️Oprava poškozených cév
💩Zlepšuje trávení
🥂Napomáhá efektivnímu fungování jater
Za předpokladu, že je naše strava bohatá na široké spektrum aminokyselin (zejména glycin, prolin a hydroxyprolin), dokáže si naše tělo kolagen vytvářet samo. Tyto aminokyseliny se nachází především v pojivových tkáních zvířat. Ideálním zdrojem tedy je - kuřecí a vepřová kůže, hovězí maso, ryby, kostní vývar..
Zásadním pro syntézu kolagenu je vitamín C, takže pokud se soustředíte na přísun kolagenu ze stravy, neměly by v jídelníčku chybět ani potraviny jako jsou např. papriky, brokolice, citrusové plody a další.
S přibývajícím věkem je potřeba kolagenu vyšší, než je naše tělo schopné vyrobit. S pomocí potravinových doplňků jsme schopni tento proces zpomalit a podpořit jeho produkci.
Hovězí kolagen (typ I a III) zlepšuje zdraví střev a kloubů, podporuje regeneraci a zvyšuje sílu.
Mořský kolagen pomáhá snižovat hloubku vrásek, zvyšuje hydrataci pokožky a zlepšuje známky stárnutí.
‼️Naše tělo je schopné v určité době využít jen určité množství kolagenu, a to je někde v rozmezí mezi 500-1000 mg kolagenových peptidů za den. Rozhodující je, kolik jich naše tělo využije.