Nejznámější vitamín - Vitamín C

Zima nám ještě zdaleka nekončí kašel a posmrkávání slyšíme ze všech stran. Je potřeba dodat našemu tělu něco, co podpoří naší imunitu. A kromě procházek venku, lehkého cvičení, to jsou právě vitamíny…
Který vitamín se vybaví snad každému, když se o nich kdokoliv zmíní? Jasně, céčko!


Jeho důležitost pro lidský organismus sahá až do 15.století, kdy se ukázalo, že jeho dlouhodobý nedostatek vede ke kurdějím. Narozdíl od většiny zvířat a rostlin si jej naše tělo nedokáže samo syntetizovat, a proto musíme dbát na jeho dostatek v potravě, případně doplňovat kvalitním doplňkem stravy.
Vitamin C nám totiž pomáhá v mnoha směrech:

  • Zvyšuje odolnost na stres, chrání nás před těžkými kovy a jinými škodlivinami (např cigaretovým kouřem).
  • Syntetizuje kolagen v těle (ten potřebujeme nejenom pro klouby, ale i vlasy, nehty, pokožku…)
  • Pomáhá našemu kardiovaskulárnímu systému. Napomáhá k tvorbě oxidu dusnatého, který “roztahuje” cévy a předchází i vysokému krevním tlaku.
  • Najít ho můžeme v citrusech, petrželi, kiwi, červené paprice, rybízu… a pak právě i v suplementech. Je důležité nevzít první vitamin C, který padne pod ruku, ale hledat kvalitu. Suplement, který obsahuje například dávku 1000mg nepomůže. Při takové dávce dochází ke snížení absorbce až o 50% a nevyužitý vitamín C je vyloučen močí. Vyšší dávky 1-2g využijeme v akutních případech, například při nachlazení, kdy nám může pomoci zmírnit příznaky.