Železo - pomocník s únavou i špatným spánkem

Železo má hlavní úkol a tím je tvorba krve, respektive produkce hemoglobinu - bílkovina, která transportuje kyslík z plic do tělesných tkání a reguluje vývoj buněk. Zároveň hraje důležitou roli ve vývoji jak fyzickém tak neurologickém. 

Je klíčovým prvkem pro tvorbu červených krvinek, které přemisťují kyslík do celého těla. Podílí se na také na syntéze adenosinmonofosfátu (ATP). Ten pomáhá ukládat a přenášet energii v buňkách, potřebnou pro všechny buněčné funkce. 

❗️Hlavními signály nedostatku železa tedy jsou - únava, špatný spánek a pocit, že nemůžeme pořádně dospat. Deficit železa a nízkou hladinu červených krvinek označujeme anémií. K únavě se mohou přidat další projevy, které jsou typické pro nedostatek kyslíku a nízké hladiny hemoglobinu v krvi, tedy - točení hlavy, závrať, rychlý srdeční tep, dušnost, bolest hlavy, bledá kůže..😮‍💨

Do skupiny lidí s vyšším rizikem nízké hodiny železa se řadí zejména těhotné ženy, ženy se silnou menstruací, dárci krve, lidé s onemocněním srdce, ledvin, onkologičtí pacienti, vegetariáni, vegani a lidé s Crohnovou chorobou. 

👆Jak navýšit množství železa? Jako u dalších jiných mikronutrientů je jeho vstřebávání nedostatečné, pokud konzumujeme příliš velké množství soli, cukru a alkoholu. Zároveň může blokovat správné vstřebávání kyselina fytová, obsažená například v oříškách nebo ovesných vločkách. Ty bychom před konzumací měli dopředu namočit, aby se kyselina uvolnila. 

Mezi potraviny bohaté na železo řadíme: 

  • Maso a vnitřnosti
  • Fazole, meruňky
  • Quinoa, červená čočka, listová zelenina, sezamová semínka

Pro dospělého člověka je doporučený minimální denní příjem železa mezi 10-15 mg. Během dne ztrácíme cca 1mg. Nejlepší je užívat železo ráno nalačno, v tu dobu je jeho vstřebatelnost nejvyšší. 

Pokud máte akutní nedostatek železa, doporučuje se v prvotní fázi suplementovat ho formou doplňků stravy - nejlépe vstřebatelná forma je bisglycinát.

Železo neužívejte společně s potraviny bohatými na vlákninu (hrozí zácpa) a ani na vápník - ten snižuje jeho vstřebatelnost až o 50% (min 2h rozestup). 

Železo kombinujte s vitamínem C, ten zvyšuje jeho maximální využití v těle.